Afbeelding
eigen foto

Statiegeldactie Coop Vlaar voor boerderijmuseum: ‘Opbrengst voor educatieve doeleinden’

Zakelijk

De statiegeldactie die ieder kwartaal plaatsvindt bij Coop Vlaar in Oldebroek staat de komende drie maanden in het teken van boerderijmuseum De Bovenstreek. Klanten kunnen, als ze dat willen, op de ‘donatieknop’ drukken als ze hun lege flessen inleveren bij de supermarkt. “We hebben sinds enige tijd een goede samenwerking en daar past deze actie prima bij”, zegt supermarktmanager Hans Vlaar. 

Barry Wensink

We spreken Hans Vlaar én Ben Kanis die namens het boerderijmuseum is aangeschoven. “Coop als organisatie houdt vier keer per jaar deze actie en daar kunnen verenigingen zich op inschrijven. Een mooie actie waarbij klanten het boerderijmuseum kunnen steunen. Voor het museum zitten er geen verplichtingen aan. Eventueel kunnen ze zelf een actie houden om zoveel mogelijk flessen in te zamelen”, legt Vlaar uit. Hij voegt er aan toe: “Aan het eind van de actie verdubbelen wij het ingezamelde bedrag. Dat is een mooie bonus. Het is maatschappelijk gezien een prachtige actie.”

Bij de Bovenstreek zijn ze, begrijpelijkerwijs, blij met de mogelijkheid die wordt geboden. Ben Kanis houdt zich bezig met het educatieve gebeuren en hij geeft tekst en uitleg. “Jaarlijks ontvangen wij hier regelmatig schoolklassen. Voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw hebben we aparte programma’s gemaakt. De kinderen krijgen van alles te zien over hoe het vroeger, zeg maar ruim honderd jaar geleden, reilde en zeilde op een boerderij. Bijvoorbeeld over het werk van de boer, het eten zoals de boerin dat wist te bereiden en hoe het leven op de boerderij er uit zag. De kinderen doen op zo’n ochtend actief mee. Het is leerzaam en ze vinden het leuk. Ook ouders en docenten weten het te waarderen.” 

De opbrengst van de statiegeldactie komt in feite ten goede aan de kinderen. “Aan het einde van zo’n ochtend mogen de kids nog even vrij spelen. Ze kunnen in de hooiberg terecht, maar we hebben ook allerlei speelgoed. Juist dat speelgoed is aan vervanging toe en dat willen we graag met dat geld van de Coop gaan doen. Het moet een mix worden van oud-Hollands speelgoed, zoals dat nog altijd te koop is, en nieuwe speelattributen.”

Tal van scholen uit met name de gemeente Oldebroek weten de weg naar het boerderijmuseum prima te vinden. “We organiseren het met een aantal vrijwilligers en meestal is dat op dinsdag, maar daar zijn we flexibel in.” 

Zowel bij de Coop als bij het boerderijmuseum zijn ze positief over de statiegeldactie. Hans Vlaar: “Er is een stukje aankleding van het museum bij onze statiegeldautomaat. Dat zorgt voor herkenning, zodat mensen direct zien waar de opbrengst voor is.” Het is ook mogelijk om lege flessen in te leveren bij het boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10a.

Coop Vlaar is gevestigd aan de Zuiderzeestraatweg 133d in Oldebroek.

!
Afbeelding
Sprekers en artiesten laten van zich horen tijdens ‘Leven in het Licht’ 13 aug, 08:18
Afbeelding
Lokale kunstenaars presenteren zich op unieke wijze in de gemeente Oldebroek 12 aug, 13:51
Afbeelding
Open dag MFC Hart van Oosterwolde 12 aug, 13:13
Afbeelding
Nieuw seizoen voor Wezeper badmintonners 12 aug, 09:51
Afbeelding
Braderie en muziek centraal tijdens vijfde Vestingdag in Elburg 11 aug, 08:12
Afbeelding
Oogstfeest gaat niet door 10 aug, 16:52
Afbeelding
Evert van ‘t IJssel: van karpervisser tot omroeper (en nog veel meer) 10 aug, 08:05