
Gemeentenieuws Elburg
Overlast jongeren heeft volop de aandacht
In de zomerperiode hebben we een flink aantal activiteiten ondernomen om de overlast door jongeren aan te pakken. Hoewel dit voor een groot deel is gelukt is het niet mogelijk de overlast tot 0 terug te brengen. Hieronder staat wat er allemaal gebeurd is.
Wat we hebben gedaan
We hebben op verschillende plekken tijdelijke camera’s geplaatst. In het weekend kijken beveiligers live naar de beelden. Buiten het weekend gaat het anders: dan worden de beelden teruggekeken wanneer er een incident of melding heeft plaatsgevonden. We hebben de indruk dat deze inzet bijdraagt aan de rust. Op de plekken bij het cameratoezicht is het rustiger geworden. Helaas zien we dat de overlast zich heeft verplaatst naar bijvoorbeeld de stadswallen. Dit heeft onze aandacht.
We hebben als gemeente beveiligers ingehuurd. Zij maken op verschillende plekken in het weekend een ronde, zowel in de Vesting als in ’t Harde. Deze extra oren en ogen hebben het gevoel van veiligheid vergroot.
Verschillende jongeren hebben thuis een bezoek gehad. Daarnaast hebben we goed in beeld gekregen om welke groep het gaat en waar zij vandaan komen. Het gaat niet alleen om jongeren uit de gemeente Elburg. Samen met de politie en jongerenwerk kijken we naar de beste (individuele) aanpak.
Eerder verbleven jongeren tot diep in de nacht op het strand in Flevoland. Vervolgens gingen zij – vaak in beschonken toestand of onder invloed van verdovende middelen – naar huis waarbij zij vernielingen aanrichtten. Hierover zijn we in overleg gegaan met de gemeente Dronten. Dit heeft geleid tot onder andere het afsluiten van het strand, tussen 23:00 en 7:00. Ook informeren beide gemeenten elkaar over de verplaatsingen van grote groepen jongeren.
In ’t Harde zijn bij de parkeerplaats van het zwembad hekken geplaatst. Hierdoor is de nachtelijke overlast door auto’s op het parkeerterrein afgenomen.
Bel 112 bij vernielingen
Is er sprake van onaanvaardbare overlast of zelfs van vernielingen? Bel dan direct het alarmnummer van de politie. Wilt u alleen de overlast melding? Dat kan ook op de website van de gemeente. Zoek naar “overlast melden” op www.elburg.nl en vul het formulier in.
2022: het jaar van Diftar en de milieustraat
De verwerking van ons huishoudelijk afval gaat meer kosten. Dit komt doordat het verbranden van het restafval veel duurder is geworden o.a. door de milieubelasting die door het Rijk wordt opgelegd. Daarnaast zijn de grondstoffen steeds schaarser. Daarom is het belangrijk om recyclebare materialen te scheiden uit het afval.
Zoals bekend wil de gemeente Elburg net als in de gemeente Oldebroek Diftar (differentiatie tarieven) invoeren, voor de afrekening van de afvalinzameling. Op dit moment betalen inwoners een vast bedrag aan afvalstoffenheffing, ongeacht hoeveel afval wordt aangeboden. Bij Diftar betalen inwoners een lager vast bedrag met daarnaast een bedrag per geleegde grijze container. Voor het ophalen van het GFT worden geen extra kosten in rekening gebracht.
Uit onderzoek blijkt dat bij de gemeenten waar Diftar is ingevoerd het afval beter wordt gescheiden. Het verwerken van de afvalstromen is in die gemeenten goedkoper geworden. Goed scheiden betekent minder ledigingen en daarmee een lagere nota.
Milieustraat
Goed afval scheiden moet natuurlijk ook kunnen. Daarom wacht de gemeente Elburg met het invoeren van Diftar tot het moment dat de nieuwe milieustraat op Broeklanden is gerealiseerd. Hier kunnen de inwoners uit Oldebroek en Elburg het recyclebare afval aanbieden. De plannen hiervoor zijn geruime tijd geleden op de gemeentepagina geplaatst.
Door een aantal partijen is beroep ingesteld tegen deze plannen.
Het is nu onduidelijk of dit leidt tot vertraging van de oplevering van de nieuwe milieustraat. We hopen dat we in een volgende krant meer duidelijkheid kunnen geven over het vervolg van de invoering van Diftar.
Ondanks het beroep: afval scheiden loont, ook nu! Meer weten over hoe je goed kunt scheiden? Ga dan naar www.elburg.nl/afval voor meer informatie over de huidige mogelijkheden.
Vraag van de week….
Wie is verantwoordelijk voor de verstopping van de riolering?
Ik begrijp heel goed dat dit niet echt een fris en fruitig onderwerp is. Toch krijgt de gemeente regelmatig vragen over verstoppingen van de riolering en dan vooral aan wie het de schone taak is om een mogelijke verstopping te verhelpen. In deze column kan ik natuurlijk niet ingaan op allerlei heel specifieke vragen over dit onderwerp. Ik zal proberen in hoofdlijnen aan te geven hoe een en ander wettelijk is geregeld.
Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor een juist gebruik van het riool in en om uw huis tot aan de erfgrens(put) en dus ook voor alle noodzakelijke kosten. Vanaf deze grens is de gemeente verantwoordelijk tot aan de rioolwaterzuivering. Hier wordt het afval/riool water gezuiverd onder verantwoording van het waterschap, waarna het schone water naar het oppervlaktewater gaat.
Huiseigenaar, gemeente en waterschap zijn dus samen verantwoordelijk voor de zogenaamde afvalwaterketen.
In een Beleids-en beheerplan water en riolering probeert de gemeente 10 jaar vooruit te kijken en in te schatten wat de noodzakelijke acties, kosten en investeringen zijn om haar wettelijk zorgplicht, om het afvalwater te transporteren vanaf uw erfgrens tot aan de zuiveringsinstallatie, uit te voeren. Op basis van de in te schatten kosten baseren wij als gemeente onze rioolheffing en bepaalt het waterschap haar zuiveringsheffing.
Op een vergelijkbare wijze is ook ongeveer de verantwoordelijkheid verdeeld met betrekking tot hemelwater en grondwater. Voor het beantwoorden van de gestelde vraag richt ik mij in deze bijdrage dus alleen op; wie is verantwoordelijk voor een verstopping of beschadiging van het riool.
Verstoppingen van de riolering kunnen heel vervelend zijn en vaak ook kostbaar. Dus denk goed na wie verantwoordelijk is.
Wanneer u twijfelt kunt u naar de website van de gemeente Elburg gaan, daar staat een
‘stroomschema ontstoppen riolering’. Dit schema geeft aan wie de mouwen moet opstropen en in actie moet komen. Ook kunt u natuurlijk altijd bellen voor nadere informatie.
De gemeente besteed gemiddeld ongeveer 2 miljoen euro per jaar aan het vernieuwen en onderhouden van hun deel in de afvalwaterketen. Om u een beetje een indruk te geven van de omvang van ons gemeentelijke afvalwaterketen:
220 km riolering, waarvan 150 km vrijverval en 70 km drukriool
365 kleinere drukrioolgemalen
31 grote gemalen
Dus u als huiseigenaar en wij als gemeente hebben samen met het waterschap een schone taak in het inzamelen, transporteren en zuiveren van afvalwater een duurzaam sluitend systeem en van groot belang voor onze volksgezondheid.
Henk Wessel
Wethouder
Bescherm jezelf en anderen met een vaccinatie!
Uitnodiging voor vaccinaties
Jongens en meisjes uit de gemeente Elburg geboren in 2012 worden binnenkort uitgenodigd voor een DTP- en BMR-vaccinatie. Ook kinderen geboren in 2011 die de vaccinaties vorig jaar niet hebben gehad, ontvangen een uitnodiging. De uitnodigingen worden verstuurd door het RIVM.
Waar en wanneer
De vaccinaties DTP-BMR worden gegeven op 21 september 2021.
Kinderen worden uitgenodigd in tijdsblokken van 5 minuten.
Adres: ’t Huiken, Lange Wijden 33 in Elburg.
GGD Noord- en Oost-Gelderland voert de vaccinaties uit.
Waarom ook alweer?
Een vaccinatie beschermt tegen ernstige en besmettelijke infectieziektes. Veel van deze ziektes kennen we nu bijna niet meer. Met een vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen. Bijvoorbeeld ernstig zieken en baby’s die (nog) niet gevaccineerd kunnen worden. Zo zorgen we er samen voor dat infectieziekten geen kans krijgen in Nederland.
Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer informatie over vaccineren? Betrouwbare informatie over vaccineren en de afzonderlijke vaccinaties vind je op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.
De afdeling Jeugdgezondheid van GGD NOG is op werkdagen tussen 8.00 - 12.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 443 31 00. Je kunt dan terecht voor vragen over vaccinaties van 4-18 jarigen.
Of kijk op onze website https://www.ggdnog.nl/kind-en-opvoeden/vaccinaties.
Voor vragen over vaccinaties van kinderen van 0-4 jaar kun je terecht bij Icare jeugdgezondheidszorg.
Politieke Avond! RaadElburg
Het Goede Gesprek
Op maandag 20 september 2021 gaan de raadsleden vanaf 19.30 uur met elkaar in gesprek. Het gesprek vindt plaats in de raadszaal.
In eerdere bijeenkomsten hebben de raadsleden met de ambtenaren, inwoners en leden van het college van burgemeester en wethouders gekeken wat de effecten zijn van die voorstellen. Nu geven de raadsleden hun oordeel over die voorstellen. Tijdens ‘Het Goede Gesprek’ zal blijken welke raadsleden welk voorstel goed of niet goed vinden. En wie mogelijkheden tot verbetering ziet.
Onderwerpen
De raadsleden gaan in gesprek over de volgende onderwerpen:
Wijzigingen van het doelgroepenbeleid
Beleid inwonerparticipatie in de omgevingswet
Turnzaal SSS en gymzaal De Wimpel
Beleidsplan Water en Riolering
Verklaring van geen bedenkingen project-afwijkingsbesluit Berkenweg 9, 9a en 13 Doornspijkring
Verordening nadeelcompensatie Elburg
Nota waardering en afschrijving 2021
De volgorde van bespreking kan nog worden gewijzigd. De actuele volledige agenda is via https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/elburg/8171e7c3-b30b-41e2-b007-a9c1a3fb5494 in te zien. Daar vindt u ook de stukken bij elk agendapunt.
Openbaar
De bijeenkomst voor het ‘Goede Gesprek’ is openbaar. De raadsleden voeren het gesprek in de raadszaal. Daar is beperkt ruimte voor belangstellenden die het gesprek willen volgen. Aanmelden voor een plaats op de publieke tribune is mogelijk via griffie@elburg.nl.
Belangstellenden kunnen de vergaderingen in beeld en geluid ook volgen via de website. De opnames worden rechtstreeks uitgezonden via https://ris2.ibabs.eu/elburg.
Hier vindt u ook de agenda en de achterliggende stukken van de vergaderingen. Voor meer informatie kunt u via griffie@elburg.nl of telefonisch via 0525-688688 contact opnemen met de griffie.
https://www.facebook.com/RaadElburg/
Vanaf hier onder kennisgeving
Binnengekomen melding kleinschalig evenement:
Van Stichting Landschapselementen Elburg voor het organiseren van een viering van het 25-jarig jubileum op 18 september 2021 van 14:30 – 18:30 uur, locatie: A. Vogeltuinen Eperweg 3 ’t Harde.
Verkeersbesluit gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats Hellenbeekstraat te Elburg
De gemeente heeft besloten een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen in de nabijheid van Hellenbeekstraat 31 te Elburg.
Meer informatie hierover kunt u vinden op www.overheid.nl onder ‘Berichten over uw buurt’.
Mocht u hier nog vragen over hebben dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de gemeente Elburg, telefoonnummer 0525-688688.
Omgevingsvergunningen:
Knibbelweg achter nummer 8, Doornspijk, kadastraal bekend gemeente Doornspijk, sectie G, nummer 4954
Activiteit Aanleg: het dempen van een greppel.
Scholtenssteeg achter nummer 2, Doornspijk, kadastraal bekend gemeente Doornspijk, sectie E, nummer 8668
Activiteit Kappen: het kappen van twee zomereiken.
Zuiderzeestraatweg West 162, 8085 AK Doornspijk
Activiteit Milieu: het bouwen van een lammeren opfokstal.
Drostenweg, Doornspijk, kadastraal bekend gemeente Doornspijk, sectie G, nummer 1392; Achterwegje, Doornspijk, kadastraal bekend gemeente Doornspijk, sectie G, nummer 1570; Horsterweg, Doornspijk, kadastraal bekend gemeente Doornspijk, sectie G, nummer 1585; en Beekmansweg, Doornspijk, kadastraal bekend gemeente Doornspijk, sectie G, nummer 3057.
Activiteit Aanleg: het inrichten van vier plas-dras weilanden.
Verlengde Haerderweg 5R P18, 8085 RJ Doornspijk
Activiteit Kappen: het kappen van een grove den.
De Dijkjes, Elburg, kadastraal bekend gemeente Elburg, sectie E, nummer 827
Activiteiten Bouwen en Planologisch afwijkend gebruik: het realiseren van een voetgangersbrug.
Verlengde Haerderweg 5R P5, 8085 RJ Doornspijk
Activiteit Planologisch afwijkend gebruik: het tijdelijk bewonen van een recreatiewoning.
Weigering omgevingsvergunning:
Eperweg 38, 8084 HH ’t Harde
Activiteit Kappen: het kappen van twee zomereiken en twee Amerikaanse eiken.
Sloopmeldingen:
Drostenweg 6, 8085 TC Doornspijk: het verwijderen van asbesthoudende materialen uit de bijgebouwen.
Ellestraat 9, 8081 GC Elburg: het verwijderen van asbesthoudend materiaal uit het hoofdgebouw.
Binnengekomen aanvragen:
Beekstraat 46, 8081 ED Elburg
Activiteiten Monument en Bouwen: het schilderen van het pand en het plaatsen van isolatieglas.
Zilverschoon 5, 8081 SC Elburg
Activiteit Bouwen: het gedeeltelijk plaatsen van een rookkanaal langs de buitenmuur.
Goorweg 2, 8085 PC Doornspijk
Activiteit Bouwen: het tijdelijk plaatsen van twee stacaravans.
Hoekwant 45, 8081 NB Elburg
Activiteit Bouwen: het tijdelijk plaatsen van units in verband met uitbreiding van de school voor een periode van 10 jaar.