
Column Remco
(Column)Zullen we het samen doen?
Zodra we communiceren draait alles om luisteren, horen en verstaan. Gehoorverlies betekent dan ook eigenlijk 'communicatieverlies'. Horen is essentieel voor persoonlijk contact en sociale activiteiten. Het verbindt mensen.
Gehoorverlies is echter onzichtbaar. Het ontwikkelt zich meestal langzaam. Vaak leven mensen met gehoorverlies daardoor in een wereld waarin anderen ervan uitgaan dat ze normaal horen. Dit kan leiden tot miscommunicatie en frustratie. Als je minder gaat horen, verlies je dus niet alleen je gehoor maar je raakt veel meer kwijt. Juist die kleine opmerkingen, die tussen neus en lippen door worden gemaakt, zijn bepalend voor ons dagelijks leven. Als je die kleine dingen doorlopend mist, voel je je al snel buitengesloten en de spontaniteit valt voor een groot deel weg. Dit kan invloed hebben op de relatie met je partner, kinderen, vrienden maar ook met bijvoorbeeld collega’s.
Daarom hechten we bij Vallinga Hoorzorg veel waarde aan de betrokkenheid van familie en vrienden in het hoorzorgtraject. Ons gezamenlijke doel is om het communicatieprobleem te overwinnen en de kwaliteit van het sociale leven te verhogen. Door zoveel mogelijk informatie te verzamelen van zowel de slechthorende als zijn of haar omgeving krijgen we een compleet beeld van vragen, wensen en verwachtingen. Informatie delen en samenwerking vormen de basis van onze benaderingswijze.
Ook geven we adviezen over een goede communicatie met slechthorenden. Zo denken mensen vaak dat ze harder moeten praten tegen iemand met gehoorverlies. Dit heeft echter een averechts effect, omdat het de kans op vervorming van geluiden verhoogt hetgeen de verstaanbaarheid vermindert. Het is veel beter om wat rustiger te praten, terwijl u oogcontact maakt met degene die gehoorverlies heeft. Op die manier kan de persoon in kwestie uw mimiek en gebaren zien en eventueel ook gebruik maken van spraakafzien (liplezen). Ook is het goed om te weten dat een slechthorende soms net wat meer tijd nodig heeft om de inhoud van wat u zegt tot zich door te laten dringen. Dit kan tot een vertraagde reactie leiden. Dit alles lijkt misschien vanzelfsprekend, maar onze ervaring in de praktijk leert dat klanten en hun omgeving veel baat hebben bij deze communicatietips. Mocht u benieuwd zijn naar meer van deze tips, neem dan contact met ons op via info@vallingahoorzorg.nl. U ontvangt ze dan per mail of post van ons.
Normaal gesproken adviseren wij altijd om iemand mee te nemen als u voor een eerste hoormeting of intake komt. Helaas is dit door de huidige coronasituatie niet meer zo vanzelfsprekend. Dankzij alle voorzorgsmaatregelen die we hebben getroffen, is onze praktijk veilig en kan er overal voldoende afstand worden gehouden. Dit betekent dat u eventueel wel één iemand kunt meenemen. Als u een afspraak maakt, vraag dan wat mogelijk is. Zo kunnen we u veilige en verantwoorde zorg bieden.