Afbeelding
eigen foto

Concordia houdt try-out concert richting WMC: ‘Hier leven we al maanden naar toe’

Algemeen

De puntjes op de i zetten. Dat is wat de deelnemers aan het Wereld Muziek Concours, later deze maand in Kerkrade, aan het doen zijn. Drie toporkesten, Pro Rege uit Heerenveen, de Vriezenveense Harmonie én Concordia Oldebroek hebben zaterdag 2 juli een zogenaamde try-out in De Talter. “Een prachtige gelegenheid om een brassband, harmonie en fanfare aan het werk te zien”, legt Arjan Dickhof uit.

Barry Wensink

We spreken de voorzitter van muziekvereniging Concordia aan de vooravond van de drukke maand juli die voor de muzikanten te wachten staat. “Tijdens het WMC zijn verschillende muzieksoorten te zien en te horen en wij geven zaterdag alvast een inkijkje.” Omdat niet iedereen het verschil tussen de verschillende soorten orkesten weet, geeft Dickhof tekst en uitleg. “Een brassband zoals Pro Rege heeft een vast aantal, niet al te veel, leden. Ze zijn gericht op virtuositeit en leveren een spetterend optreden. Harmonie, zoals de vereniging uit Vriezenveen, is veel meer in de stijl van klassieke muziek. Het leunt tegen een symfonieorkest aan.”Ook een categorie tijdens het WMC is de fanfare en daar weten ze bij Concordia ‘alles’ van. “Het is eigenlijk een tussenvorm. We gebruiken volop koperinstrumenten en dat geeft fijne klankkleuren”, zegt Dickhof. 

Hij spreekt over ‘de top van de fanatieke dorpsverenigingen’ die zaterdag naar Oldebroek komen. De afgelopen maanden hebben de muzikanten zich de muziek eigen weten te maken. De laatste weken richting Kerkrade wordt nog aan kleine punten geschaafd in een poging de jury van de kwaliteiten te overtuigen. “Het is en het blijft een jurysport”, geeft Arjan Dickhof aan. “Als Concordia is ons doel om tijdens het Wereld Muziek Concours toch zeker in de subtop te eindigen.”

Over beoordelen gesproken: Erik Janssen, het Europees bekende jurylid, is zaterdag in De Talter aanwezig tijdens de try-out. “Hij gaat naar aanleiding van de optredens commentaar geven. Dat is voor het publiek interessant, maar ook voor de muzikanten. Zij weten dan wat ze eventueel nog moeten verbeteren om hoog te kunnen eindigen tijdens het WMC.”

Mede dankzij een aantal trouwe sponsoren hebben bezoekers komende zaterdag, aanvang 19.30 uur, vrije toegang tot het concert. “Een bewuste keuze”, meent Dickhof. “Op die manier willen we wat teruggeven aan de samenleving.” Concordia speelt zaterdag voor het eerst voor publiek het nummer Guardian Angels, over de grondlegger van de Oldebroekse geloofsgemeenschap Luctor et Emergo en dat is dominee Bähler.

Kijk voor meer informatie op de website www.concordiaoldebroek.nl

!
Afbeelding
Sprekers en artiesten laten van zich horen tijdens ‘Leven in het Licht’ 13 aug, 08:18
Afbeelding
Lokale kunstenaars presenteren zich op unieke wijze in de gemeente Oldebroek 12 aug, 13:51
Afbeelding
Open dag MFC Hart van Oosterwolde 12 aug, 13:13
Afbeelding
Nieuw seizoen voor Wezeper badmintonners 12 aug, 09:51
Afbeelding
Braderie en muziek centraal tijdens vijfde Vestingdag in Elburg 11 aug, 08:12
Afbeelding
Oogstfeest gaat niet door 10 aug, 16:52
Afbeelding
Evert van ‘t IJssel: van karpervisser tot omroeper (en nog veel meer) 10 aug, 08:05