Aan de voorkant, op de eerste verdieping, komen twee lokalen.
Aan de voorkant, op de eerste verdieping, komen twee lokalen. Barry Wensink

‘Twee lokalen extra voor Kindcentrum De Schaapskooi in Wezep’

Algemeen

Kindcentrum De Schaapskooi aan de Veluwelaan in Wezep kan een uitbreiding tegemoet zien van twee leslokalen. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. De lokalen zouden aan de voorkant op de eerste verdieping moeten komen. De commissie Samenleving en Bestuur gaat donderdag praten over het onderwerp en vervolgens is de gemeenteraad op 7 juli aan zet. Er is ruim 500.000 euro mee gemoeid en dat komt voor rekening van de gemeente Oldebroek.

Barry Wensink

De school, een fusie tussen de Oranjeschool en de Goede Herderschool, is gehuisvest in een gebouw uit 2018. Al tijdens de bouw waren er geluiden dat het pand te klein zou worden, hoewel de leerlingenprognose uit 2015 een daling liet zien (tot 246 leerlingen). Uiteindelijk heeft stichting De Akker, bevoegd gezag van De Schaapskooi, een aanvraag ingediend voor uitbreiding. Hierbij gaat het om 157 m2.

De school, zoals die er nu is, biedt ruimte aan circa 270 leerlingen en is ook in gebruik voor kinderopvang. In werkelijkheid waren er per 1 oktober vorig jaar 309 leerlingen. Volgens de lange termijnprognose van vijftien jaar (prognose uit 2021) komt het aantal leerlingen in het jaar 2036 uit op 316.
De gemeente Oldebroek is in gesprek gegaan met mensen van De Akker en heeft na een eerste analyse aangegeven dat “uitbreiding gerechtvaardigd is.” Uit nadere analyse bleek dat er binnen twee kilometer twee andere scholen (De Bron in Wezep en De Nassauschool in Hattemerbroek) zijn waar leegstand in m2 is. Vervolgens is, volgens de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs, gekeken of de leerlingen dáár terecht zouden kunnen. Het resulteerde in vier scenario’s, waarbij uiteindelijk toch gekozen is voor uitbreiding van de huidige locatie.

Als argument voor die keuze wordt onder andere aangegeven dat het huisvesten van alle leerlingen op dezelfde locatie helpt in het kader van jeugdpreventie in Wezep. Ook zouden leerlingen en personeel kunnen ‘vervreemden’ van De Schaapskooi als ze elders onderwijs volgen/geven. Fietsen naar Hattemerbroek, een afstand van 1.900 meter, wordt (mede vanwege de verkeersveiligheid) “niet wenselijk” gevonden.
Bij de bouw van de school in 2018 is door de architect rekening gehouden met mogelijke uitbreiding van de school op de eerste verdieping. De Schaapskooi heeft nu een bruto vloeroppervlakte van 1.633 m2 onderwijsruimte. Op basis van de meeste recente leerlingenprognose heeft de school recht op 1.790 m2. Dat is een uitbreiding van de reeds genoemde 157 m2.

Er is nog een punt van zorg wat betreft het financiële gedeelte. “We zullen moeten afwachten wat de aanbesteding gaat doen, gelet op de huidige marktprijzen”, aldus het college van b en w.

!
Afbeelding
Sprekers en artiesten laten van zich horen tijdens ‘Leven in het Licht’ 13 aug, 08:18
Afbeelding
Lokale kunstenaars presenteren zich op unieke wijze in de gemeente Oldebroek 12 aug, 13:51
Afbeelding
Open dag MFC Hart van Oosterwolde 12 aug, 13:13
Afbeelding
Nieuw seizoen voor Wezeper badmintonners 12 aug, 09:51
Afbeelding
Braderie en muziek centraal tijdens vijfde Vestingdag in Elburg 11 aug, 08:12
Afbeelding
Oogstfeest gaat niet door 10 aug, 16:52
Afbeelding
Evert van ‘t IJssel: van karpervisser tot omroeper (en nog veel meer) 10 aug, 08:05