Sprreekkamer van dokter Bijnen rond 1910.
Sprreekkamer van dokter Bijnen rond 1910.

Huisarts aan het woord: communicatie

Algemeen

In deze rubriek bespreekt huisarts Fanne Bijnen van Huisartsenpraktijk Veldweg in Wezep een medisch onderwerp.

Vroeger…héél vroeger, was de dokter een oude man met grijs haar, die over zijn brilletje keek en vertelde hoe het zat en wat er moest gebeuren. De patiënt had ergens last van en de dokter kwam met een oplossing. Soms kan dat prettig zijn, als iemand vertelt wat je moet doen. En soms is het ook zo eenvoudig. Als je met een gapende wond komt, die gehecht moet worden, lijkt het vrij onzinnig als de dokter doorvraagt naar de diepere gedachtegang en verwachtingen bij dit bezoek. Maar in veel situaties is er toch een gedachte of verwachting bij het bezoek aan de dokter. Je hebt iemand gesproken die..., iets gelezen heeft over..., iets meegemaakt heeft in de familie…De vraag achter de vraag, is mijn hoofdpijn een hersentumor, komt de pijn aan mijn arm van mijn hart, is het erfelijk...

Laatst zei iemand tegen me, dat ze de vraag van haar huisarts: ‘Waar denk je zelf aan’, zo’n rare vraag vond. Ik legde haar uit dat, omdat er vaak (bewust of onbewust) meer achter een vraag schuilt, het kan helpen om dit te benoemen. Zo wordt het bespreekbaar, wordt de angel eruit gehaald, en kan er uitleg gegeven worden. En zo kan er een passend plan gemaakt worden.

Op deze manier samen tot een plan komen - of het nou verder onderzoek, medicatie of een doorverwijzing is - werkt beter dan wanneer de dokter eenzijdig met een plan komt. Mensen blijken trouwer hun pillen in te nemen of hun oefeningen te doen, er wordt zelfs minder pijn ervaren. Er is meer begrip, minder doktersbezoek en er zijn minder doorverwijzingen nodig. Dus het werkt niet alleen beter voor de patiënt, het is ook tijd- en kostenbesparend.

Als patiënt kan je hierin ook veel betekenen, door na te denken over wat je wensen, vragen en verwachtingen zijn. Door voorafgaand aan een moeilijk gesprek op te schrijven wat je wil bespreken. Of iemand mee te nemen. En als er veel op je af komt, maak aantekeningen, vraag om schriftelijke informatie. En schroom niet om erop terug te komen als je thuis nog met vragen zit. Op de site begineengoedgesprek.nl staan goede tips hoe je je kan voorbereiden op een gesprek.

Uiteraard schreef ik dit met veel respect voor al mijn grijze bebrilde voorgangers, die dit mooie beroep hebben uitgeoefend, zonder de luxe van de huidige kennis en onderzoeken over communicatie.

!
Afbeelding
Sprekers en artiesten laten van zich horen tijdens ‘Leven in het Licht’ 13 aug, 08:18
Afbeelding
Lokale kunstenaars presenteren zich op unieke wijze in de gemeente Oldebroek 12 aug, 13:51
Afbeelding
Open dag MFC Hart van Oosterwolde 12 aug, 13:13
Afbeelding
Nieuw seizoen voor Wezeper badmintonners 12 aug, 09:51
Afbeelding
Braderie en muziek centraal tijdens vijfde Vestingdag in Elburg 11 aug, 08:12
Afbeelding
Oogstfeest gaat niet door 10 aug, 16:52
Afbeelding
Evert van ‘t IJssel: van karpervisser tot omroeper (en nog veel meer) 10 aug, 08:05