
Annet Klip, 25 jaar in het onderwijs
Begonnen als leerkracht, nu directeur van Basisschool Het Sterrenlicht in ’t Harde.
Annet Klip, 25 jaar in het onderwijs
“In 1995 begon ik als leerkracht op een basisschool in Neede en later in Veenendaal. Dit heb ik een paar jaar met veel plezier gedaan. Daarna werd ik op dezelfde school intern begeleider. Ik kreeg ook de ruimte om een aantal directie-gerelateerde taken op mij te nemen. Zo leerde ik wat een directeur allemaal doet. Uiteindelijk vond ik dit zo leuk, dat ik hier een opleiding in volgde. Een school in de het westen van het land zocht een nieuwe directeur en vroeg mij in 2002 om daar te komen werken. Sindsdien ben ik werkzaam als directeur. Inmiddels doe ik dit vol enthousiasme op Het Sterrenlicht in ’t Harde.”
Onderwijs maak je samen
“Als er iets is dat ik in die 25 jaar geleerd heb, dan is het dat je onderwijs samen maakt. Ik kan geen beslissingen nemen zonder de leerkrachten en ouders, we hebben dus veel contact met elkaar. Ik onderhoud ook contact met andere belanghebbenden van de school, zoals andere scholen, de gemeente en de inspectie. Al deze mensen zijn nodig voor goed onderwijs op Het Sterrenlicht. Elke dag ziet er anders uit als directeur, dat maakt het een baan vol afwisseling. Ik houd bijvoorbeeld een functioneringsgesprek met een leerkracht en zit een uur later onder de inkt, omdat ik een kapotte printer probeer te maken.”
Het Sterrenlicht
“Op Het Sterrenlicht hebben we respect voor elkaar en maken we ook zeker veel plezier. We vinden het belangrijk om Gods woord als leidraad te nemen en zien elkaar dus als unieke creaties. We zien daarom alle leerlingen als buitengewoon en helpen ze om hun talenten te ontwikkelen. Hier maken we op school graag ruimte voor. Iets wat de school zelf uniek maakt is de kleinschaligheid. Leerlingen kennen niet alleen hun klasgenoten, maar de meeste kinderen en leerkrachten op school. Dit zorgt voor hoge betrokkenheid bij elkaar. Als directeur sta ik iets verder van ze af, maar toch probeer ik veel contact met ze te hebben. Daar geniet ik namelijk nog steeds het meest van! De kleinschaligheid zorgt er ook voor dat ouders betrokken zijn en blijven bij de processen van de school. We zijn namelijk met verschillende processen bezig, waaronder thematisch werken. Door verschillende vakken aan een thema te koppelen, leren de leerlingen meer en onthouden ze het beter. We hadden bijvoorbeeld een thema over de ruimte. De kinderen hebben een planetarium gemaakt en hun ouders en klasgenoten hierin rondgeleid. Ze wisten enorm veel van de planeten maar ontdekten ook hoe machtig God is, Hij heeft dit allemaal bedacht en geschapen!”
Maatschappelijk betrokken
“Het Sterrenlicht is ook steeds meer in de buurt aanwezig. We willen van waarde zijn in de omgeving waar we staan. We zoeken verbinding met kerken, zorginstellingen en andere scholen. Op mijn initiatief is er bijvoorbeeld een samenwerking gekomen voor dankdag. We hopen uit te breiden naar een samenwerking met meerdere scholen, kerken en zorginstellingen. Die verbinding met elkaar vind ik zo belangrijk! Ook kiezen we graag voor lokale ondernemers als we iets nodig hebben. De catering op een studiedag is daar een goed en natuurlijk lekker voorbeeld van.”
Florion
“Het Sterrenlicht is onderdeel van Florion, een vereniging van 22 basisscholen. Deze scholen hebben allemaal dezelfde christelijke identiteit en volgen dezelfde leerlijn. Ik kan met de andere directeuren bespreken hoe we Gods Woord leidend houden op onze scholen. Doordat we deze duidelijke identiteit delen, kunnen we van elkaar leren en elkaar verantwoordelijk houden.
De leerlingen van Het Sterrenlicht komen uit veel verschillende kerken, omdat ouders zien dat we een duidelijke lijn in ons onderwijs hebben: Gods Woord. Ouders kiezen bewust voor onze christelijke identiteit. Alle leerlingen komen uit een christelijk gezin, dit zorgt ervoor dat we zowel op school als thuis dezelfde normen en waarden hanteren of herkennen. Deze stabiliteit vinden ze erg fijn.”